Fotoboek Hollandsche IJssel

De Hollandsche IJssel is als (onze enige) zoetwater getijdenrivier een indringende beleving. Na meer dan dertig jaar leven en werken op de rivier is het mijn streven deze beleving zichtbaar en voelbaar te maken. In het fotoboek Hollandsche IJssel – door de lens van Lex Broere heb ik de vele gedaantes van de rivier proberen te vangen.

Het boek bevat 59 originele foto’s en 26 teksten over haar rol en betekenis voor natuur, cultuur en het oog. Het boek is in kleur, met een formaat van 25 bij 22 cm, liggend met een harde kaft.

Het fotoboek is te bestellen voor € 17,50, exclusief bezorging.

Interesse? Stuur een e-mail naar


of maak gebruik van het contact formulier!

Mist. De wereld versmalt tot honderd meter zicht. Verstilling. Vormen worden wervelend onthult en weer verborgen. In de vorige eeuw loeiden de misthoorns. Een symfonie in grote toonvariatie klonk over het water. Nu sluipen schepen in massieve stilte voorbij. Het is koud, en de wereld ademt uit.
Veel ruimte om uit te waaieren is haar afgenomen. Op een aantal plaatsen is zij beknot. Maar hier is zij nog majestueus. In haar donker water stromen de vervlochten krachten van gletsjerijs en donderbuien, beekjes en bronnen, gebundeld op weg naar zee en weer terug. In toom gehouden, dat wel. Maar wat een machtige rivier.
Kleur. Ieder uur van de dag, of nacht. Met het licht van de zon, de maan of enkel de sterren. Dageraad of schemering. Van grauwgrijs, naar groen. Van lood naar zilver. Van veenbruin naar blauwig. Of zoals deze vroege ochtend in de lente een alomvattend, zacht roodoranje.